Poker

Nama Poker Hands

Mengetahui nama tangan poker dan istilahnya dapat menolong keyakinan anda dalam bermain poker. Kami menulis artikel ini untuk menjelaskan beberapa istilah dan nama tangan poker secara terperinci.

Sebilangan besar permainan poker merangkumi lima kad terbaik. Lima Mega888 ini boleh terdiri daripada semua kad pemain (seperti dalam kad 5 kad) atau menggunakan kedua-dua kad poket (lubang) dan kad komuniti (seperti di Texas Hold’em). Sekiranya anda dapat mengetahui kad mana yang menjadi sebutan dan nama-nama poker, maka anda akan menjadi pemain poker yang lebih baik.

Nama Tangan Poker

1. Royal Flush
: Ini adalah tangan terbaik yang anda dapat dan tidak ada yang dapat mengalahkannya. Tangan ini terdiri daripada Ace, King, Queen, Jack dan Ten yang sama. Tidak ada ranking yang sesuai dalam poker, jadi tidak menjadi masalah jika tangan anda berada di Hearts atau Clubs. Sekiranya dua pemain kedua-duanya mempunyai royal flush maka pot akan terbelah.

2. Straight Flush
: Ini sama seperti royal flush, tetapi tangannya adalah lima kad dengan saman yang sama secara berurutan. Contohnya, Tujuh, Enam, Lima, Empat, Tiga Berlian. Sekiranya dua pemain mempunyai straight flush maka kad urutan tertinggi akan memenangkan pot.

3. Empat Jenis
: Ini adalah apabila anda mempunyai empat kad yang sama. Dalam beberapa permainan kad komuniti, dua pemain masing-masing dapat memiliki empat jenis yang sama. Kemudian muncul siapa yang mempunyai “kicker” tertinggi.

4. Rumah Penuh
: Ini adalah ketika anda mempunyai tiga kad dengan nilai yang sama dan dua kad lain dengan nilai yang sama. Contohnya, Jack, Jack, Jack, Three, Three. Tiga kad tertinggi akan menentukan pemenang sekiranya seri. Sekiranya berlaku bahawa dua pemain mempunyai tiga kad yang sama, maka ia menjadi pasangan tertinggi.

5. Flush
: Ini merujuk kepada lima kad dengan saman yang sama. Kad-kad ini tidak harus mengikut urutan tertentu, tetapi kad tertinggi mengikut urutan akan menentukan pemenang jika dua pemain mempunyai flush. Sekiranya kad ini juga diikat, maka kad tersebut akan jatuh pada kad tertinggi seterusnya untuk menentukan pemenangnya.

6. Lurus
: Tangan ini mempunyai lima kad dalam urutan yang sama, tetapi tidak sama. Sekali lagi, ia adalah kad tertinggi dalam urutan yang menentukan pemenang. Anda juga boleh menggunakan Ace secara berurutan sebagai kad tertinggi atau terendah. Walau bagaimanapun, Ace hanya boleh digunakan di bahagian atas atau bawah urutan dan tidak pernah menjadi salah satu kad tengah – Dua, Ace, King, Queen, Jack.

7. Three of a Kind
(trips): Tangan ini terdiri daripada tiga kad dengan kedudukan yang sama dan dua kad yang lain. Sekiranya ada seri maka “kicker” (kad tertinggi selain dari perjalanan).

8. Dua Pasangan
: Ini adalah prinsip yang sama dengan tiga jenis, tetapi hanya dengan dua pasang. Sekiranya salah satu pasangan dipadankan antara dua pemain maka pasangan tertinggi seterusnya akan menentukan pemenangnya.

9. Satu Pasangan
: Ini adalah ketika pemain mempunyai satu pasangan dan tiga kad yang tidak berkaitan.

10. Kad Tinggi
: Kadang-kadang tidak ada tangan yang tersusun di atas meja ketika datang ke pertunjukan. Pemenang pot kemudian akan ditentukan oleh siapa yang mempunyai kad tertinggi. Sekiranya ada seri maka kad tertinggi seterusnya akan diputuskan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *